Amuleti kao predmet modernog doba

Amulet je predmet, često šarm ili komad nakita, za koji se veruje da poseduje određene magične moći zaštite. Jevrejska tradicija se generalno posmatra kao suprotnost magiji i čarobnjaštvu, kao i predmetima za koje ljudi mogu da veruju da poseduju moć nezavisno od Boga. Međutim, amajlije imaju dugu istoriju u jevrejskoj praksi i njihovu upotrebu su prihvatili drevni rabini, koji su izgleda verovali u njihovu moć. Talismane možete ovde da kupite na talismani.rs

Reference na amajlije nalaze se u celom Talmudu, što sugeriše da je praksa njihovog držanja bila uobičajena. Jedan talmudski odlomak sugeriše da su drevni rabini koristili amajlije za odbijanje demona. Talmud čak navodi da se amajlija može nositi javno na Šabat — što je obično zabranjena praksa — pod uslovom da ju je napravio „stručnjak“. Talmud dalje navodi da je efikasna amajlija ona koja je izlečila osobu tri puta, bilo da je pisana amajlija ili ona napravljena od bilja, i da li je osoba bila teško bolesna ili samo umereno bolesna.

Kodeks jevrejskog zakona Šulhan Aruh propisuje da je dozvoljeno lečiti amajlijom i nositi je radi zaštite. Čak je i Majmonid, nepokolebljivi racionalista koji osuđuje „budale“ koje veruju da je mezuza amajlija koja pruža zaštitu, dozvolio je da se delotvorna amajlija nosi na Šabat.

Jedna tradicija u vezi sa amajlijama je da su ih stavljali blizu mladih beba ili trudnica radi zaštite. Ova praksa verovatno ima korene u midrašu koji kaže da bi Lilit, otuđena prva Adamova žena prema jevrejskoj legendi, izazvala bolest kod novorođenčadi osim ako ne postoji amajlija napisana sa imenima anđela, u kom slučaju Lilit ne bi imala moć nad dete.

Možda je najpoznatiji jevrejski amajlija hamsa, amajlija u obliku dlana sa okom ugrađenim u njega. Još jedna uobičajena je crvena kanapa vezana oko ručnog zgloba, koja je postala popularna nakon što su je nosili brojni slavni pristalice jevrejskog misticizma ili kabale. Ove i druge manje poznate amajlije često su se nosile da odagnaju urokljivo oko, aiin hara na hebrejskom, jevrejsko narodno sujeverje koje tvrdi da osoba ili natprirodno biće može nauditi osobi gledajući ih.


Leave a comment

Design a site like this with WordPress.com
Get started