Drvo Života

Drvo života je jedan od najpoznatijih simbola svete geometrije. Struktura Drveta života povezana je sa svetim učenjem jevrejske kabale. Drvo života je objašnjeno u Sefer Ietzira („Knjiga stvaranja“). Knjiga objašnjava stvaranje kao proces koji uključuje 10 božanskih brojeva (sefirot) Boga Stvoritelja i 22 slova hebrejskog alfabeta. 10 sefirota zajedno sa 22 slova čine “32 puta tajne mudrosti”.

Mladi skarabeji su spontano izašli iz jazbine u kojoj su rođeni. Zbog toga su bili obožavani kao “Khepera”, što znači “onaj koji je izašao”. Verovalo se da je bog skarabeja Khepera gurao zalazeće sunce duž neba na isti način kao i buba svojom loptom balege. U mnogim artefaktima, skarabej je prikazan kako gura sunce duž svog kursa na nebu.

Ankh je simboličan prikaz i fizičkog i večnog života. Poznat je kao originalni krst, koji je moćan simbol koji je prvi put stvoren u Starom Egiptu.
Ankh se obično povezuje sa materijalnim stvarima kao što su voda, vazduh, sunce, kao i sa bogovima, koji se često prikazuju kako nose Ankh.

U egipatskoj istoriji, srce je zamenilo srce koje je uklonjeno tokom mumifikacije. Ponekad asimilirano sa Bennuom, “Duša Ra”, donosi zaštitu i Ozirisa i Ra.

Drugi egipatski talismani
Kopča ili čvor Izide, Djed, Ba, Dva prsta i Uđat ili Horusovo oko.


Leave a comment

Design a site like this with WordPress.com
Get started